Budujemy smak i aromat
Zaczynamy od prażenia składników. Ziarna zbóż i płatki cykorii pod wpływem wysokiej temperatury karmelizują się, nabierają głębi smaku, a ich kolor staje się ciemniejszy.
Dostawa i kontrola jakości
Odpowiednio dobrane surowce najlepszej jakości to podstawa smaku i aromatu.
Wszystkie surowce dostarczone do magazynów firmy Grana, m.in. ziarna zbóż, suszona cykoria, korzeń mniszka lekarskiego, kawa, są poddawane starannej selekcji według ustalonych kryteriów jakościowych. Dopiero po uzyskaniu pozytywnej opinii Działu Kontroli Jakości surowce są kierowane do dalszej obróbki.
Prażenie
Prażenie to poddawanie surowców działaniu wysokiej temperatury. W przedsiębiorstwie Grana sterujemy tym procesem automatycznie, dzięki temu gwarantujemy utrzymanie parametrów technologicznych, takich jak barwa czy stopień uprażenia.
Od perfekcyjnie prowadzonego procesu prażenia zbóż (jęczmień, żyto, orkisz), cykorii czy mniszka lekarskiego zależy późniejszy smak i aromat kawy zbożowej i cykoriowej.
Zboża prażone są w piecu bębnowym, a korzenie cykorii i mniszka lekarskiego – w piecu taśmowym.
Każdy z surowców wymaga innych temperatur i czasu prażenia. Tak przygotowana aromatyczna baza składników jest gotowa do ekstrakcji.
Nad całością tego kluczowego dla smaku procesu czuwa doświadczony pracownik.