Projekt pt.: Wdrożenie nowej technologii dla kluczowego procesu produkcji ekstraktów kaw zbożowych w przedsiębiorstwie Grana sp. z o.o. w celu zwiększenia efektywności energetycznej przedsiębiorstwa i redukcji śladu węglowego.
W ramach realizacji projektu zostanie zmieniony proces odparowywania wody z ekstraktu kaw zbożowych. Zgodnie z audytem efektywności energetycznej zakres projektu dotyczy modernizacji infrastruktury, która umożliwi oszczędność energii pierwotnej.
Modernizacja infrastruktury obejmuje zakup wyparki (W6) w technologii MVR o wydajności porównywalnej z wyparką W1 (zdolność odparowania minimum 5 000 kg), która ustawiona zostanie jako wyparka główna i która przejmie całość obecnie zagęszczanych ekstraktów na wyparce W1. Ponadto modernizacja przewiduje zastąpienie wyparek W2 i W3 przez obecną wyparkę W1 o większej zdolności odparowania.
Celem realizacji projektu jest transformacja Grana sp. z o.o. prowadzącej działalność w województwie małopolskim. Przedsięwzięcie zakłada działania zmierzające do ograniczenia zużycia energii cieplnej poprzez wymianę energochłonnych urządzeń (wyparki) w firmie GRANA sp. z o.o.. Efektem projektu będzie zasadnicza zmiany procesu technologicznego oraz znacząca redukcja zużycia energii pierwotnej, powyżej 36% dla całego zakresu. W ramach projektu nastąpi modernizacja układu wyparek.
Najważniejszymi efektami realizacji projektu będą: ograniczenie zużycia energii pierwotnej o minimum 36% dla procesu, co przełoży się na redukcję emisji CO2 w łańcuchu dostaw o minimum 593 123 kg rocznie oraz ograniczenie zużycia pary o minimum 10%.
- Beneficjentem Projektu jest Grana sp. z o.o.
- Wartość projektu (całkowity koszt projektu): 9 810 500,00 zł
- Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 3 924 200,00 zł
#FunduszeUE
Projekt pt.: Opracowanie receptury kawy zbożowej dla dzieci w wieku 2-3 lata
Grana sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt. Opracowanie receptury kawy zbożowej dla dzieci w wieku 2-3 lata, https://grana.pl/dlaczego-grana/wydarzenia/3/nowatorska-kawa-zbozowa-dla-dzieci
Celem projektu jest podniesienie aktywności badawczo-rozwojowej spółki poprzez przeprowadzenie prac badawczych prowadzących do opracowania nowatorskiej receptury kawy zbożowej dla dzieci w wieku 2-3 lata spełniającej normy żywieniowe, ze zredukowaną ilością zanieczyszczeń i podwyższoną wartością odżywczą.
Dofinansowanie projektu z UE: 1 103 726,83 PLN
Wartość projektu: 2 120 082,87 PLN
Rozstrzygnięcie z dn. 09.06.2021r.
Informacja o wyłonieniu dostawcy w ramach postępowania ofertowego nr 1/1.2.1/2021/RPO z dn. 28.05.2021
Załączniki:
Zapytanie ofertowe nr 1/1.2.1/2021/RPO z dn. 28.05.2021 r.
Zapytanie ofertowe nr 1/1.2.1/2021/RPO dotyczące zakupu usługi nadania pozytywnej opinii produktowi opracowanemu w ramach projektu pt. Opracowanie receptury kawy zbożowej dla dzieci w wieku 2–3 lata, współfinansowanego w ramach Poddziałania 1.2.1 Projekty badawczo-rozwojowe przedsiębiorstw Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014–2020.
Załączniki:
Postępowanie ofertowe nr 2/1.2.1/2019/RPO z dn. 26.09.2019 r.
Informacja o wyłonieniu dostawcy w ramach postępowania ofertowego nr 2/1.2.1/2019/RPO z dn. 26.09.2019
Załącznik: